Ismerjük meg a nyírfacukrot!

A nyírfacukor (xilit, xilitol) egy természetes édesítőszer, mely pozitív tulajdonságai miatt igen népszerű az egészséges életmód követőinek körében. Írásunkban bemutatjuk a xilit legfontosabb tulajdonságait, egészségvédő hatásait és különféle alkalmazási formáit.

nyirfacukor

Mi jellemzi a nyírfacukrot?

A nyírfacukor egy alacsony glikémiás index-szel rendelkező, sokoldalú növényi édesítőszer. Egy cukoralkohol, melyet elsőként a nyírfa kérgéből izoláltak - innen ered a nyírfacukor megnevezés. Íze hasonlít a hagyományos cukoréra, nincs mellékíze, a nyelven enyhén hűvös érzetet kelt. A hagyományos kristálycukorral azonos módon adagoljuk. Alacsony glikémiás indexének köszönhetően nem emeli meg a vércukorszintet, s ugyan kalóriatartalma nem kevesebb jelentősen a hagyományos cukorénál, a xilit mégis számos tekintetben egészségesebb alternatívának bizonyul.

A nyírfacukor alkalmas a kristálycukor helyettesítésére, akár sütéshez is alkalmazhatjuk, mivel édes ízét magas hő hatására sem veszíti el. Cukorbetegség és Candida-diéta esetén is fogyaszthatjuk.

A nyírfacukor pozitív tulajdonságai

1.) Glikémiás indexe (GI) alacsony,ezért lassan szívódik fel szervezetünkben és nem emeli meg a vércukorszintet. Lebontásához testünknek nincs szüksége inzulinra, így mértékkel cukorbetegek is fogyaszthatják. A hagyományos cukor glikémiás indexe általában 65, míg a nyírfacukoré 7.

2.)Hozzájárulhat a fogak védelméhez: A xilit nem táplálja a szájban található, káros baktériumokat, ezáltal csökkentheti a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát és a lepedékképződést. Csökkentheti továbbá a szájszárazságot, s támogathatja az ásványi anyagok fogzománcba való beépülését.

3.) Candida-diéta alatt is fogyasztható, hiszen a hagyományos cukorral ellentétben a nyírfacukor nem táplálja a candida élesztőgombát.

4.) Elősegítheti az egészséges testsúly fenntartását:A nyírfacukor a hagyományos cukorhoz képest alacsonyabb kalóriatartalommal (100 g termék kb. 240 kalóriát tartalmaz) rendelkezik. Ugyan a nyírfacukor is tartalmaz kalóriákat, alacsonyabb glikémiás indexének és további jótékony hatásainak köszönhetően mégis számos érv szól mellette, mint cukorhelyettesítő alternatíva.

Tudnivalók a nyírfacukor használata előtt

• A nyírfacukor alkalmas a kristálycukor helyettesítésére, s mivel édes ízét hő hatására sem veszíti el, sütéshez is felhasználhatjuk. Van azonban, amire nem alkalmazhatjuk: a nyírfacukor nem karamellizálható és nem alkalmazható élesztős, kelt tészták készítéséhez, hiszen nem lép reakcióba az élesztőgombákkal.

• Nagy mennyiségben fogyasztva a nyírfacukor hasmenést okozhat.

• A felhasználás módjától függően a nyírfacukrot kombinálhatjuk édesítőszerekkel, többek között steviával vagy eritrittel.

• A hagyományos kristálycukorral azonos mennyiségben adagoluk.

 

 

Hol kapható?

Ukko tea Fogyasztóteakeverék 150g

Ukko tea Fogyasztó teakeverék 150g

Mate tea, zöld tea, fahéj, gyömbér, kapor, koriandermag és fodormenta teakeverékével a tartós és hatékony fogyás eléréséért.

Ár: 3490 Ft
Megnézem
Újdonság

Bioheal Tőzegáfonyaforte 70db

Bioheal Tőzegáfonya forte 70db

Kiemelkedően magas proantocianidin tartalma mellett (32 mg/2 kapszula) echinacea és aranyvessző kivonatot is tartalmaz, melyek hozzájárulnak az alsó húgyuti szervek egészségének megőrzéséhez, illetve segítik szervezetünk védekező rendszerének működését.

Ár: 2895 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!